ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΠΑΡΚΟ ΠΛΑΚΑΣ</br>ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Σαββατιάτικη Απογευματινή Περιήγηση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας καλεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17:30 όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου, μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν και να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες.

Πρόκειται για μια διαφορετική επιστημονική περιήγηση και ενημέρωση, η οποία προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο γνωριμίας με τους άγνωστους θησαυρούς της Φύσης στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, ένα μοναδικό γεώτοπο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική θέση ενδιαφέροντος για την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Το Πάρκο Πλάκας βρίσκεται 800 μέτρα νότια του οικισμού Σιγρίου και αποτελείται από δύο τμήματα, το παράκτιο και το χερσαίο, στα οποία από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί περισσότεροι από τριάντα απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και κατώτερα τμήματα ιστάμενων απολιθωμένων κορμών δέντρων.

Μέσα από μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν τον μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό στον κόσμο, η περίμετρος του οποίου φτάνει τα 14,5 μέτρα και διαθέτει εντυπωσιακό ριζικό σύστημα αλλά και στο παράκτιο τμήμα τον εντυπωσιακό κατακείμενο κορμό κυπαρισσίδα, το μήκος του οποίου φτάνει τα 14 μέτρα.

Θα περιηγηθούν ανάμεσα στις μοναδικές απολιθωματοφόρες θέσεις πευκίδων αλλά τα καρποφόρα φυτά (αγγειόσπερμα) τα οποία δεν εμφανίζονται σε τόσο μεγάλη ποικιλία σε καμία άλλη χερσαία θέση, συνθέτοντας έτσι το τοπίο της βλάστησης στην Λέσβο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Θα γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τις ηφαιστειακές, τεκτονικές και παράκτιες γεωμορφές κατά μήκος των ακτών, την ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του χερσαίου και θαλάσσιου τμήματος του Πάρκου Πλάκας.

Το Πρόγραμμα της απογευματινής περιήγησης στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας περιλαμβάνει:

Α. Μουσείο

  • Ενημερωτική προβολή και παρουσίαση για το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας, τα απολιθώματα, αλλά και τις εντυπωσιακές παράκτιες γεωμορφές.
  • Ενημερωτική έκδοση με χάρτες, πληροφορίες και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

Β. Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση

  • Αναχώρηση από το Μουσείο και διαδρομή μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος – Πάρκο Πλάκας.
  • Ενημέρωση για τις ανασκαφές και τα σπάνια ευρήματα στις εντυπωσιακές απολιθωματοφόρες θέσεις  που έχουν αναδειχθεί στο Πάρκο Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.