Αγώνες ορεινού τρεξίματος στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO</br>Ανεμώτια, Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

«Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE»
HORIZON 2020 PROGRAMME

Αγώνες ορεινού τρεξίματος στη Νήσο Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO οργανώνονται το επόμενο Σάββατο 13 Ιουλίου 2019. Πρόκειται για τους αγώνες RODODENTRO TRAIL μήκους 17 χμ., CALDERA RUN μήκους 4 χμ. και ANEMOTIA Kids μήκους 1 χμ. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 17.30 από τον αύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού Ανεμώτια.

Οι αγώνες οργανώνονται από το Σύλλογο Lesvos Runners, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Ανεμώτιας Λέσβου ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΑΝΕΜΩΤΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Τρεις διαφορετικές διαδρομές εμπνευσμένες από τα ηφαιστειακά και φυσικά μνημεία της κεντρικής Λέσβου, αφιερωμένοι στο σπάνιο Ροδόδεντρο της Λέσβου και το ηφαίστειο της Ανεμώτιας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αθλητικό γεγονός για τη Λέσβο που θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να διασχίσουν παλιά μονοπάτια, χωριά με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, τα μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία της και το ανεπανάληπτο τοπίο στην ύπαιθρο της Λέσβου, η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η περιοχή της κεντρικής Λέσβου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ορεινού τρεξίματος, θεωρείται ένας ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας χώρος καθώς η παρουσία των ηφαιστειακών πετρωμάτων και γεωτόπων αποτελούν μάρτυρες της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου. Στην περιοχή συναντώνται επίσης σπάνια φυτά όπως το κίτρινο Ροδόδεντρο αλλά και ζώα και πουλιά.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.