Αγώνας ορεινού τρεξίματος στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ANEMOTIA TRAIL RUN

Ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για τους λάτρεις του ορεινού τρεξίματος οργανώνεται στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020.

Ο αγώνας ANEMOTIA TRAIL RUN θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του μεγάλου ηφαιστείου της Ανεμώτιας. Η εκκίνηση του αγώνα θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. από την περιοχή της Εκκλησίας της Ανεμώτιας.

Ο αγώνας συνδιοργανώνεται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη του Συλλόγου Lesvos Runners, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και πολλών εθελοντών.

Η τεχνική υποστήριξη των αγώνων γίνεται από την «LESVOS RIDE».

Οι διαδρομές του αγώνα θα διασχίσουν τα μοναδικά ηφαιστειακά και φυσικά μνημεία της κεντρικής Λέσβου και φυσικά το μεγάλο ηφαίστειο της Ανεμώτιας. Παράλληλα το σημαντικό αυτό αθλητικό γεγονός για τη Λέσβο θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να διασχίσουν χωριά με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και να γνωρίσουν τις αθέατες ομορφιές της Λέσβου, τα μοναδικής σπουδαιότητας γεωλογικά μνημεία της και το ανεπανάληπτο τοπίο στην ύπαιθρο της Λέσβου, η οποία έχει κηρυχθεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η περιοχή της κεντρικής Λέσβου, όπου θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ορεινού τρεξίματος, θεωρείται ένας ιδιαίτερης γεωλογικής αξίας χώρος καθώς η παρουσία των ηφαιστειακών πετρωμάτων και γεωτόπων αποτελούν μάρτυρες της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου. Στην περιοχή συναντώνται επίσης σπάνια φυτά όπως το κίτρινο Ροδόδεντρο αλλά και σημαντικά ζώα και πουλιά.

Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων θα ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του υγειονομικού πρωτοκόλλου της ΓΓΑ.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.