Έκθεση «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ:  ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» στο Ίδρυμα Ευγενίδου | 25 Νοεμβρίου 2019 – 3 Μαΐου 2020

«Rural regeneration through systemic heritage-led strategies – RURITAGE»
HORIZON 2020 PROGRAMME

Με επιτυχία παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «ΔΕΙΝΟΘΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου έως 3 Μαΐου 2020, με στόχο τη γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα δέντρων Σεκόιας και το απολίθωμα Δεινοθηρίου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το ρόλο τους ως δείκτες κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα.

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση που δομείται με κεντρικά εκθέματα τους απολιθωμένους κορμούς Σεκόιας και το ακριβές πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι το παλαιότερο απολίθωμα μεγάλου θηλαστικού της Ελλάδας, ηλικίας 19 – 18,4 εκατ. ετών, το οποίο μετανάστευσε προς την Ευρασία.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018-19 από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Εκπαιδευτικές & ενημερωτικές δραστηριότητες

Ειδικά για σχολικές ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ειδικές ομάδες επισκεπτών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει καθημερινά ειδικές εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες.

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Τα προγράμματα επιστημονικής ενημέρωσης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από 9:30 έως 14:30. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641.

Για το γενικό κοινό η έκθεση είναι ανοικτή Τετάρτη έως Παρασκευή από 17:00 – 20:00 και Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 2387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11) 

Η δράση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Rural regeneration through systemic heritage-led strategies — RURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020.