Έκθεση για το σεισμικό κίνδυνο    ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ   στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι

Εγκαίνια: 28 Ιουλίου 2017, ώρα 7 μ.μ.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και των μαθητών και εκπαιδευτικών της Λέσβου σε θέματα που αφορούν στους σεισμούς και τον σεισμικό κίνδυνο, θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι την περιοδική έκθεση με θέμα «Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς». Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00.

Η έναρξη της έκθεσης συμπίπτει με την πρόσφατη καταστροφή που έπληξε τη Βρίσα στις 12 Ιουνίου 2017 όπου ο εγκέλαδος των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές. Στόχος της είναι η ενημέρωση όλων των επισκεπτών του Μουσείου και κυρίως των παιδιών και των νέων για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και κυρίως για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

Η έκθεση ήταν ένα ταξίδι εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος RACCE «Ευαισθητοποίηση των νέων για το σεισμικό κίνδυνο, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και εκπαιδευτικών φορέων από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία.

Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες αφίσες για τη σεισμική επικινδυνότητα και την αντιμετώπιση απρόβλεπτων συναισθημάτων. Παρουσιάζονται ενημερωτικά θέματα για τα φυσικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, τον τρόπο που έβλεπαν και αντιμετώπιζαν τους σεισμούς παλαιότεροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο, την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά κύματα κ.ά.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο σε θέματα πρόληψης και προετοιμασίας για την περίπτωση ενός σεισμού ενώ επίσης θα παρουσιαστούν θέματα για την προετοιμασία της οικογένειας, την προετοιμασία της σχολικής τάξης, τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά και τους τρόπους αντιμετώπισης του αισθήματος πανικού.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιείται καθημερινά για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου που θα περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο και εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Στόχος

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.